RASPUNS CELOR CARE SUNT DERANJATI DE MEDIERE, ADICA AJUNGEM TOT LA AVOCATII !

octombrie 1, 2013 în Blog

Am citi astazi, articolul scris ieri de av. Mihai Costache, intitulat ,, Riscurile  procesului de mediere“. Am sa incerc sa-i raspund domnului avocat cu care intre timp, ne-am si imprietenit.

Vorbeste domnia sa la inceputul articolului de faptul ca promovarea medierii este ,,inselatoare fata de consumatorul de servicii de mediere”, in sensul ca sunt prin lege prezentate ,,DOAR AVANTAJELE, dar nu si riscurile medierii”. In primul rand, domnia sa , care vad ca este specialzat in malpraxis medical, ar trebui sa analizeze cauzele care au dus la aparitia Legii Medierii si mai mult chiar, faptul ca, in baza experientei legislatiei europene, a fost impusa Romaniaei de UE. Principalul motiv a fost  degrevarea instantelor de judecata, dandu-le posibilitatea judecatorilor sa studieze cu mai multa atentie dosarele. Vorbiti de riscurile medierii? Dar mai degraba unde sunt riscurile  avocatilor ? Daca pierd sau castiga iau aceeasi bani, si nu putini. Daca doriti sa discutam de riscuri reale ce meserie nu are riscuri ?Notarii nu au? Medicii nu au ? Ce meserie nu are riscuri, in afara de avocati ?

In continuare am sa incerc sa fac o analiza pe text, cum s-ar spune la scoala, pentru ca vad ca, incercati sa criticati pe puncte  LEGEA MEDIERII. Am sa incerc si eu sa va raspund tot pe puncte, prin prima unui mediator in functie si nu un avocat.

Spuneti dumneavoastra :

1. ,,MEDIEREA SE PRESUPUNE A FI CONFIDENTIALA. OARE ?”

Vorbiti dumneavoastra de promovarea cu ,,ostentatie” a confidentialitatii.Va raspund din experienta de mediator la inceput de mediere partile accepta acest principiu al medierii, confidentialitatea, si semneaza un document in acest sens. Daca una din parti nu_si respecta angajamentul, domnule avocat, exista legi prin care poate fi tras la raspundere cel ce nu a respectat un angajament oficial semnat. Cat despre ziaristii despre care vorbiti,care spun ca stiu pe surse, ii dai in judecata daca ti-au afectat prin dezvaluirile lor imaginea, si, in instant au intre a alege sa spuna sursele sau sa faca inchisoare ( poate cu suspendare) , sau sa plateasca vreo amenda.

In concluzie, stimate domnule avocat, nu incercati sa inoculati idea ca medierea nu este CONFIDENTIALA. Subliniz MEDIEREA ESTE CONFIDENTIALA.Cine nu respecta angajamentele de confidentialitate semnate la inceputul procesului de mediere, RASPUNDE IN INSTANTA, stimate domnule avocat.Deci LA INCEPUTUL PROCESULUI DE MEDIERE, asta nu ati inteles domnia voastra, LA INCEPUT, nu dupa. Asa ca povestea cu, avocatii isteti care obtin informatii utile in proces”, pica. De aceea eu am insistat si insist ca avocatii care doresc sa practice medierea sa fie suspendati din barou( vezi art. de blogul meu, www.medierebucuresti.eu).

2. ,,PROCESUL MEDIERII SE AFLA SUB CONTROLUL PARTILOR. SA CREDEM ?”

Ceea ce nu ati inteles, sau mai exact nu aveti de unde sa stiti pentru simplul fapt ca NU ati practicat acesta frumosa meserie liberala care se numeste mediere, este faptul ca in momentul in care partile s-au inteles, litigiul nu mai exista, iar dumneavoastra ca avocat pledant veti fi SOMER, e adevarat, ca numai pentru acest caz.

Situatia speciala de care vorbiti in continuare,  ca anumiti client, ,, din lipsa posibilitatilor financiare nu beneficiaza de asistenta juridica a unui avocet “, cu respect trebuie sa va informez ca de la 1 august 2013 , MEDIEREA este OBLIGATORIE.

Cat priveste raspunderea mediatorului va astept cu articolul pe care l-ati anuntat ca urmeaza.

 

Cu multa stima,

Mediator,

 CHIRITA CALIN CATALIN