MODUL IN CARE AVOCATII, CU SPRIJINUL JUDECATORILOR, OCOLESC MEDIEREA

octombrie 23, 2013 în Blog

Bine spunea cineva ,, daca nu te lupti pentru ce vrei, atunci stai cu ce ai”. Eu cred ca se aplica de minune in cazul nostru, al mediatorilor.

Am crezut ca OUG 4/2013 ii va ajuta pe mediatorii care vor sa practice aceasta meserie liberala.Vazand ca aceasta OUG 4/2013 nu a impulsionat de loc activitatea de mediere, m-am gandit ca poate, din cauza recesiunii ,au scazut si litigiile.Eu am un prieten foarte bun care este avocat, in Ploiesti, si l-am intrebat cum merge avocatura , iar el mi-a raspuns : ,,foarte bine”. Atunci l-am intrebat daca lucreaza cu un cabinet de mediator ? Mi-a raspuns, NU. L-am intrebat cum procedeaza? El mi-a raspuns ca foarte simplu ,, colegi de-ai domniei sale ii fac hartia de informare asupra avantajelor medierii( conf. OUG 4/2013, art.2, aliniatul 1/3 ) pentru clientii lui, si el le face colegilor hartia necesara pentru a inainta actiunile in instanta “. Clientul, nici macar nu vede mediatorul sau informarea corect facuta, care ar putea compromite procesul, cauza respectiva , oprindu-se la mediator.

Stiind faptul ca BBC-ul cand transmite o stire, o verifica pe trei canale de informatii, asa am facut si eu. Am intrebat alte doua avocate, din Bucuresti de data asta, care mi-au spus acelasi lucru: ,, ele intocmesc hartiile de informare asupra avantajelor medierii pentru colegii lor, care la randul lor , le intorc serviciul “.

Inrebarea este:  ce fac judecatorii , sau mai exact ce pazesc judecatorii ?

Legea 192 / 2006, cand a fost impusa tarii noastre de catre Uniunea Europeana,  a fost in scopul degrevarii instantelor de judecata, sau noi constatam ca si judecatorii au intrat , imi place sa cred involuntar , in jocul avocatilor, care scurtcircuiteaza medierea fara nici un fel de problema.

In opinia mea, singura sansa pentru a pune in functiune medierea este tot Uniunea Europeana care ii poate impune prim-ministrului Romaniei, dl.Victor Ponta, care este tot avocat ,  vazandu-se si din modul defectuos in care a redactat  OUG 4 /2013 , dupa cum am aratat si intr-un articol trecut (http://www.medierebucuresti.eu/treziti-va-domnilor-membri-ai-consiliului-de-mediere/) .

Stimati mediatori, cat mai repede trebuie sa luam atitudine ,  pentru ca daca noi stam si acceptam legislatia proasta care se elaboreaza in continuare si nu suntem vocali, vom fi tinuti in aceeasi ambiguitate  in care ne aflam si din care nu vom mai putea iesi.

Revin la ceea ce trebuie modificat , in opinia mea, in Legea 192 / 2006 :

1.Medierea sa fie obligatorie, pentru a degreva instantele de judecata.

2.Medierea sa fie facuta de mediatori autorizati si nu de diverse persoane care n-au nimic cu medierea.

3.Acordul de mediere sa aiba titlu executoriu.

4.Avocatii sau notarii care vor sa practice medierea, binenteles dupa ce s-au autorizat in baza legii, sa se suspende din barou sau camera notarilor, dupa caz. In acest fel, sunt convins ca inlaturam conflictul de interese, care apare intre un avocat, care practica simultan si avocatura si medierea.

In concluzie , stimati colegi mediatori, nu asteptati sa faceti medieri , pentru ca domnii avocati isi fac informari despre avantajele medierii unii altora si litigiile ajung direct in justitie . Ar fi interesant de vazut daca au scazut sau nu procesele dupa aplicarea  OUG 4 / 2013 . Eu sunt convins ca nu au scazut de loc si acest lucru trebuie mentionat si in sondajul de opinie referitor la modul cum functioneaza medierea in Romania, sondaj cerut de Comisia Juridica a Parlamentului European, care va pune in discutie acest subiect, la Bruxells , in luna noiembrie, respectiv, pasii care i-a facut tara noastra in domeniul medierii .

Pentru cine nu a completat formularul, ii mai dau o data site-ul Comisiei Juridice a Parlamentului European :

http://www.surveygizmo.com/s3/1382928/Questionnaire

Cu stima,

Mediator,

 CHIRITA CALIN CATALIN

23.X.2013