MEDIEREA, UN TUN FINANCIAR PENTRU FORMATORI

noiembrie 12, 2013 în Blog

Medierea este ultima profesiune liberala aparuta in Romania, impusa de Uniunea Europeana. Daca in Polonia primii mediatori formati proveneau din randul diferitelor profesii cu studii superioare, la noi, fiind mai in estul Uniunii Europei, acelasi lucru s-a facut cu avocati. Dupa niste cursuri intensive facute cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, cei in jur de 30 de avocati cursanti s-au trezit mari profesori de formare de mediatori si,mai mult de atat, au devenit marii specialisti ai tarii care au facut propunerile legislative necesare implementarii medierii in Romania.

Am sa incerc sa fac o analiza a intereselor acestor formatori cunoscuti foarte bine de cei circa 10.000 de mediatori care sunt in prezent in Romania. Uniunea Europeana a stabilit un numar de circa 6.000 de mediatori activi, necesari pentru a degreva instantele de judecata, aceasta impunere facandu-se dupa ce s-a constat ca acolo unde exista aceasta profesiune liberala, 80% din litigii se rezolva in mediere.O sa va intrebati de ce cu toate ca sunt cu 4000 de mediatori mai multi, totusi medierea nu functioneaza  cum trebuie, instantele de judecata nefiind degrevate aproape de loc.

In primul rand, solicitarea Uniunii Europene s-a transformat pentru primii mediatori intr-o adevarata afacere de formare mediatori.Peste tot vezi reclame cu medierea in folosul tau, medierea iti rezolva rapid litigiul, vino la scoala sa te fac mediator. Aceste scoli de formare de mediatori  care sunt limitate ca numar, formatorii fiind din cei 30 care v-am spus la inceput, se plimba prin toate orasele din tara, unde fac cursuri de doua saptamani, cu circa 30 de cursanti, care platesc intre 1000 si 1500 de euro de persoana cursul de doua saptamani.Deci cei care au dreptul sa faca cursuri castiga in doua saptamani intre  30.000 si 45.000 de euro.In general nu sunt mai mult de doi formatori, cei care formeaza mediatorii, asa ca va dati seama cam cat castiga.Daca luna asta au fost in Pitesti, luna viitoare sunt in Falticeni. In curand vor merge si la sate.Nu mai avem mult si toata populatia Romaniei va avea diploma de mediator autorizat, dar fara obiectul muncii. Pentru ca aveau nevoie sa functioneze numai dansii pentru formarea de mediatori, au ocupat functiile de decizie in Consiliul de Mediere, de unde au ajuns, intr-o culme a tupeului nemaintalnita sa-si prelungesca mandatul cu inca 2 ani ( mandat ce a expirat la 01.09.2013 ), pana in 2014. Cred ca ar trebui sa se gandeasca sa respecte legea pentru ca asociatiile ar putea face plangere penala de abuz in functie si nu-i vad bine pe domnii membri ai Consiliului de Mediere.Vin si cu o propunere pentru Guvern, de crestere a veniturilor la buget:  impozitarea cu 100% a veniturilor provenite din formare, obligandu-i in acest fel pe formatorii de mediatori sa traiasca numai din mediere, cu toate ca sunt foarte bogati astazi.Ganditi-va ca din formare circa 20 de persoane care fac asta au incasat intre 10-15 mil.euro, in timp ce un mediator autorizat nu isi poate plati cheltuielile de intretinere ale cabinetului de mediere.

Revin cu propunerile mele, facute intr-un articol precedent, referitoare la amendarea Legii 192/2006:

1.Obligativitatea medierii, pe un termen limitat, de exemplu 3 ani, timp in care populatia va intelege ca medierea este in folosul cetateanului

2.Avocatii care vor sa practice medierea sa se suspende din barou, pentru a nu intra in conflict de interese.

3.Acordul de Mediere sa devina document cu titlu executoriu, pentru a nu-l mai plimba pe cetatean in vederea autentificarii acordului  la judecator sau la notar.

Fara aceste modificari,  instantele de judecata vor  fi in continuare sufocate, medierea fiind un hobby, pentru ca veniturile din mediere, astazi, nu pot asigura cheltuielile unui cabinet de mediere. Va spun acest lucru dupa ce am stat de vorba cu mai multi mediatori din intreaga tara si care mi-au confirmat faptul ca ar vrea sa se retraga pentru ca nu mai pot suporta financiar cheltuielile de intretinere ale cabinetului de mediere, medierea in Romania fiind astazi un hobby.

Sunt foarte curios ce vor raspunde reprezentantii Guvernului Romaniei, la sfarsitul lunii in curs, cand vor trebui sa informeze Parlamentul European de modul cum au creat cadrul legilativ in vederea functionarii medierii.Eu personal am fost intrebat de un reprezentant al Comisiei Juridice de modul cum functioneaza medierea ca timp si ca bani.Un coleg mediator a contactat singur Comisia Jurdica a Parlamentului European si s-a plans de modul defectuos in care functioneaza medierea. Am avut surpriza, pe o retea de socializare, un magistrat care a lucrat la aceasta lege sa fie foarte deranjat de acest lucru. Stiu ca este deranjat, dar faptul ca facem parte din Uniunea Europeana nu-i mai da voie sa faca legi asa cum ii canta cucu sau interesul, iar noi ceilalti sa-i inaltam osanale.Domnule magistrat, nu va mai suparati, si, daca vedeti ca nu va mai ascultam, mai inregistrati-va o data pe YouTube.

Mediator,

CHIRTA CALIN CATALIN