MEDIEREA SI SOCIETATILE DE ASIGURARI

octombrie 1, 2013 în Blog

 

 

Vreau sa va spun ca e un subiect intersant , pentru ca, mi se pare ca in sfarsit medierea incepe sa fie descoperita si mai mult de atat, folosita, culmea, de cine?

De Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care in urma analizelor financiare, a ajuns la concluzia  ca,  societatile de asigurari, in toate dosarele de dauna  solutionate in instanta, au  platit daune, cu circa 30% mai mult, decat in cazurile in care au negociat direct. Din aceasta analiza simpla, s-a tras concluzia ca este avantajos pentru asiguratori sa intre cu clientii intr-un proces de mediere , marja de negociere fiind dupa cum au aratat cifrele, de 30%.

Cred ca nu mai este cazul sa discutam despre avantajele medierii, pentru ambele parti se zice, asigurator si asigurat, dar nu sunt convins ca este asa.De ce? Avantajul medierii este timpul, timpul care de fapt se traduce in expresia consacrata ,,TIME IS MONEY” (timpul inseamna bani),timpul folosit in vederea medierii, stabilind si costurile catre mediator.Revenind la problema noastra, interesele asiguratorului nu sunt convergente cu cele ale asiguratului, respectiv:

-asiguratorul are interesul sa plateasca cat mai tarziu si cat mai putin

-asiguratul are interesul sa incaseze polita cat mai repede si cat mai mult

Deci, cam asta este campul de lucru al mediatorului, timpul si valoarea daunei in discutie.Daca pentru valoare am stabilit ca marja de negociere este undeva pana in 30%, marea problema pe care mediatorul trebuie s-o rezolve este timpul. Asiguratorul va trage de timp, pentru ca timpul il va face pe asigurat sa accepte o valoare a daunei  mai scazuta, pentru a incasa cat mai repede.

Mediatorul intr-o mediere de genul acesta isi va demonstra adevaratele calitati de mediator.

Ceea ce m-a deranjat a fost faptul ca am citit un articol, probabil comandat, ca acest gen de mediere, poate fi facut numai de mediatorii din Asociatia  de mediatori din domeniul financiar-bancar, FINBAN.

NIMIC MAI FALS.

ACUM MA ADRESEZ ASIGURATILOR.

Nu va adresati acestor mediatori care sunt convins ca provin din domeniul societatilor de asigurari, sau au legaturi cu societatile de asigurari, si VOR INCERCA SA VA CONVIGA SA ACCEPTATI O DAUNA CAT MAI MICA.

VA RECOMAND: cautati pe internet tabelul mediatorilor acreditati, afisata pe site-ul  CONSILIULUI DE MEDIERE, si, daca vreti sa obtineti o dauna cat mai mare, alegeti-va un mediator din aceast tabel oficial.

Mediator,

CHIRITA CALIN CATALIN