MEDIEREA SI MEDICINA

octombrie 14, 2013 în Blog

Dupa o ampla discutie avuta cu doctori, asiguratori ,mediatori, avocati, am inteles, modalitatea de implicare a unui mediator ,si chiar  in litigiile care apar in relatia doctor – pacient.

In primul rand am sa analizez daca medierea este utila in malpraxisul medical. DA, este raspunsul, dar dupa ce a fost recunoscut malpraxisul. Aici apare problema, respectiv :

1.E un caz clasic de malpraxis.  De exemplu, un chirurg uita o fesa sau un instrument in burta pacientului.In acest caz, indicat este ca medicul sa se adreseze unui cabinet de mediere care poate deschide negocierile cu pacientul afectat si cu asiguratorul medicului.In aceasta situatie  clara  de malpraxis,  medicul poate incepe negocierile, fara a  mai ajunge  cazul sau in Colegiul Medicilor.Pretentia asiguratorului este ca el sa participe la toate discutiile. Asiguratorul, motiveaza faptul ca el plateste polita si de aceea vrea sa participe la discutiile respective. Din punctul meu de vedere, doctorul ar trebui sa se adreseze direct asiguratorului care sa angajeze cabinetul de mediere si, in acest caz, ar participa la toate discutiile. din oficiu.Daca s-ar ajunge in justitie, cheltuielile ar fi mai mari pentru asigurator (vezi  art. http://www.medierebucuresti.eu/medierea-si-malpraxisuloare/) iar partea vatamata ar lua banii peste cativa ani. Aceste doua  motive, in opinia mea, ar fi argumentele mediatorului in timpul negocierilor.

2.Suntem in situatia in care doctorul refuza sa-si recunoasca eroarea medicala.In acest caz, se asteapta verdictul Colegiului Medicilor, verdict pe care medicul il poate ataca in justitie, procesul va fi tergiversat cativa ani, dar in acest caz, instanta va hotara si valoarea daunelor, care dupa cum am aratat intr-un articol precedent (http://www.medierebucuresti.eu/medierea-si-malpraxisuloare/),  vor fi mai mari decat la negocieri.In opinia mea, aceasta situatie ar putea fi ocolita , daca asiguratorul, printr-un mediator,  l-ar lamuri pe medicul respectiv sa-si asume vina, pentru a incepe medierea evitand Colegiul Medicilor sau Instanta de judecata si fara a se compromite, datorita  confidentialitatii medierii.

In concluzie, fie medicul, fie societatea de asigurari la care e asigurat medicul, trebuie sa se adreseze unui cabinet de mediere de indata ce apare litigiul, pentru a evita ajungerea in Colegiul Medicilor sau in Instanta.

Cazurile in care apare si un deces, deci nu s-a mai putut repara culpa medicala, sunt convins ca isi gasesc finalitatea numai in justitie, si de aceea nu au rost sa le analizam.

Va repet, este o concluzie personala, rezultata in urma discutiilor avute cu medici, societati de asigurari, avocati si mediatori.

Mediator,

 CHIRITA CALIN CATALIN