MEDIATORI, ATENTIE CE DISTRIBUITI !

octombrie 17, 2013 în Blog

Am avut neplacuta surpriza ,ca, dupa un numar de articole interesante despre mediere, un domn al carui nume nu il voi da acum, in ultimul articol distribuit astazi, sa vina cu o sugestie, respectiv, recomanda dansul, ca , dupa ce clientul( caruia de altfel i se si adresa), a incheiat Acordul de Mediere, sa se adreseze unui avocat mai ieftin, pentru a-l rescrie in limbaj juridic.

Titlul articolului foarte atractiv : ,,Cerere de incuviintare a acordului de mediere“.

Din punctual meu de vedere este ceva subliminal care conduce spre ideea ca, daca ati incheiat un Acord de Mediere la un mediator autorizat in baza LEGII 192/2006, sa te adresezi negresit unui avocat, spunea domnia sa mai ,,ieftin”, pentru a rescrie Acordul de Mediere in termeni juridici, pentru a nu apare complicatii in justitie.

Daca acceptam ca mediatori, si distribuim aceasta noua gaselnita a domniei sale, concluzia care o va trage clientul va fi ca cel mai bine ma adresez direct unui mediator avocat, poate chiar domnia sa.

Ii spun domnului cu articolul ca, medierea fiind la inceput, nu contest ca sunt si mediatori care poate fac Acorduri de Mediere,  cu unele omisiuni, dar instanta le va modifica, asa cum este acum LEGEA 192/2006 . Binenteles ca nu este de acceptat, dar nu-l impiedica nimeni pe mediator sa consulte pentru el un avocat sau sa angajeze un avocat  in cabinetul de mediere, pentru a-i imbraca juridic actele, in cazul in care inca nu stie, fiind la inceputul activitatii de mediere.

Dar il intreb pe acest avocat mediator care a scris articolul, de altfel interesant , si nu numai pe dansul, la inceput, in instanta, ei nu au gresit niciodata? Si cand au gresit,ce s-a intamplat ? A pierdut clientul. La mediere exista judecatorul care poate corecta Acordul de Mediere, intorcandu-l din instanta pentru clarificare, deci clientul nu va pierde.Poate putin timp.

Din experienta mea, va  pot spune ca, lucrand atent, in cei 3 ani  de cand imi desfasor activitatea de mediator, instantele de judecata nu mi-au intors niciodata un Acord de Mediere emis de mine , asta rezultand si din cei 8 ani de experianta  acumulata, lucrand in administratia publica.

Dar cum toate au un inceput, la fel si cu medierea, care , cu toate piedicile puse, incepe incet si sigur sa se impuna.

In final, doresc sa atentionez mediatorii sa citeasca cu mare atentie articolele care le distribuie, pentru ca domnii avocati si-au schimabat stilul de comunicare.Bravo lor, dar noi , mediatorii, sa fim atenti la articolele care le scriu acestia, pentru a nu le mai distribui ideile contra mediatorilor care nu provin din randurile avocatilor.Le recomand acestor avocati care practica si medierea , daca  sunt de buna credinta,sa militeze alaturi de noi in modificarea LEGII 192/2006,  respectiv, sa se suspende din barou, pentru a nu intra in conflict de interese.Sunt convins ca experienta lor ne va ajuta sa modificam LEGEA 192/2006.

Mediator,

 CHIRITA CALIN CATALIN