1. Ce reprezinta serviciul de mediere?
Medierea reprezinta procesul prin care doua entitati aflate intr-o conjunctura conflictuala pot solutiona neintelegerile, disputele, conflictele prin intermediul unei terte persoane impartiale numite mediator. Medierea constituie o alternativa eleganta, discreta, moderna de solutionare a conflictelor, alternativa simtitor avantajoasa fata de prezentarea in instanta, de solutionarea litigiilor intr-un cadru public, rigid in care intotdeauna una dintre parti va fi declarata pierzatoare. In urma sedintei de mediere, in majoritatea spetelor, ambele parti implicate vor avea beneficii, vor conveni asupra unei solutii in favoarea amandurora.
2. Care sunt costurile medierii?
Costurile serviciilor de mediere prestate de Chirita Calin Catalin – Birou de mediator sunt prezentate pe larg in sectiunea Tarife. Este demn de mentionat faptul ca tarifele practicate sunt mult mai mici decat costurile unui proces in instanta judecatoreasca, partile implicate evitand cheltuielile pentru taxele de proces, onorariile avocatilor, alte cheltuieli implicate.
3. Care sunt avantajele medierii?
Avantajele medierii sunt numeroase. Se deosebesc posibilitatea selectarii unui mediator agreat de catre ambele parti, costurile reduse raportate la solutionarea conflictelor in instanta de judecata, mediul informal, privat in care se desfasoara o buna comunicare a partilor implicate, obtinerea de rezultate favorabile ambelor parti.
4. Cand contractam servicii de mediere?
Partile aflate in raport de conflict pot apela la mediator in orice situatie ce permite rezolvarea prin mediere conform legii, cu conditia ca ambele parti implicate sa isi doreasca sa ia parte la sedinta de mediere. Litigii si conflicte familiale, la locul de munca, de proprietate, de natura civila, penala, comerciala ori din aria protectiei consumatorilor isi vor gasi solutionare in cadrul Chirita Calin Catalin – Birou de mediator. Oricare dintre parti sau amandoua pot renunta, se pot retrage din procesul de mediere daca constata ca nu se ajunge la o solutionare favorabila. Medierea nu este obligatorie, partile pot continua sau pot renunta la acest proces in orice moment.
5. Cat dureaza medierea?
In functie de speta abordata, sedinta de mediere poate dura intre cateva zeci de minute si pana la aproximativ doua ore. Un proces complet de mediere este constituit din mai multe sedinte, fiecare desfasurandu-se pe o anume durata de timp, functie de problematica expusa ori de dispozitia entitatilor implicate.