Este valabila legea medierii?

iulie 23, 2013 în Blog

Oricat ar incerca Uniunea Europeana sa faca ceva cu Romania, se pare ca este practic imposibil. In momentul in care doresc sa ne impuna o lege, guvernantii nostri raspund prompt ,,da, nici un fel de problema”, dupa care, impreuna cu faimosii lor consilieri sau specialisti, fac o lege care nu poate fi aplicata decat in propriul stil dambovitean, adica nu este functionala.
Voi da exemplu legea medierii, fiindca aceasta ma intereseaza pe mine in calitate de mediator autorizat.
In primul rand, legea nu a fost facuta decat in 2006, motivarea fiind ca trebuie sa avem intai circa 6000 de mediatori autorizati. Cu sprijinul Ambasadei Americane la Bucuresti, in anul 1994 sau 1996, nu stiu exact anul, a avut loc un curs de formatori de mediatori, curs la care au participat 20 de avocati. Si asa au aparut primii, dar si ultimii 20 de profesori care au inceput, binenteles contra cost, sa formeze mediatori in toata Romania, nefiind de acord ca aceasta profesiune liberala sa fie obligatorie, cum este in Uniunea Europeana, ci sa fie optionala. Motivatia celor din Consiliul Medierii era ca pana nu vor fi autorizati cei 6000 de mediatori, legea nu poate fi obligatorie pentru a nu ne compromite in fata Uniunii Europene, respectiv sa nu facem fata cazurilor de mediere. Domniile lor, este vorba despre Consiliul Medierii, refuzand sa inteleaga ca un caz de mediere poate fi programat peste cateva zile, si nicidecum peste cateva luni cum este cazul in Instantele Judecatoresti. Si asa s-a mai stat un numar bun de ani, respectiv 6, dupa care legea a fost votata in Parlamentul Romaniei, in octombrie 2012, medierea devenind obligatorie incepand cu 01.01.2013. Se parea ca se intra pe un fagas european in ceea ce priveste medierea in Romania. Dar nu a fost asa.
Cum Guvernul Romaniei nu doarme, a intervenit si a decis cam edierea sa fie obligatorie pentru cazurile civile incepand cu 01.02.2013, odata cu intrarea in vigoare a codului civil, iar medierea in cazurile penale incepand cu data de 01.08.2013, data la care intra in vigoare codul penal.
La sfarsitul lunii ianuarie 2013 Guvernul a dat o noua Hotarare de Guvern, OUG.4/2013, prin care au hotarat ca e mai bine ca legea sa intre in functiune la 01.08.2013.
Deci, legea medierii a fost votata in Parlamentul Romaniei, devenind obligatorie incepand cu data de 01.01.2013, dar a fost amanata de onor Guvernul Romaniei, de doua ori si asteptam acum o noua amanare, acum in iulie, pentru ca 01.08.2013 bate la usa, data de la care, conform OUG 4/2013, medierea devine obligatorie si in Romania.
Asteptam o noua OUG ?/2013. De amanare sau poate de desfiintare a medierii.

Mediator,

 CHIRITA CALIN CATALIN