De ce sa alegem medierea?

iulie 23, 2013 în Blog

Medierea este una dintre cele mai bune impuneri facute Romaniei de Uniunea Europeana. Este interesant faptul ca atat avocatii cat si notarii au dorit cu ardoare sa preia aceasta activitate, insa Uniunea Europeana a trebuit sa le explice, si totodata sa impuna Romaniei, ca meseria de mediator este o meserie liberala, la fel ca cea de notar sau avocat. Au trebuit sa treaca ani ca sa devina obligatorie, dar, cu toate ca s-a votat legea nr. 192/2006, medierea a devenit obligatorie prin legea nr. 115/2012, Guvernul a tot amanat intrarea in functiune a legii, respectiv, parlamentarii, in marea lor majoritate avocati, dorind sa amendeze legea votata in toamna, astfel incat sa devina mediatori de drept atat avocatii cat si notarii.
Uniunea Europeana a impus acest lucru Romaniei in scopul degrevarii justitiei si cresterii calitatii actului de justitie, prin stingerea multor litigii, inca din faza medierii. Interesul fiecarui mediator este sa-si faca munca cu simt de raspundere atfel incat sa reuseasca sa identifice cauza care a declansat litigiul si sa faca de asa natura ca partile sa se inteleaga, fara a mai merge in instanta, semnand ACORDUL DE MEDIERE.
Ma intreb, de ce oare avocatii, in tarile membre ale Uniunii Europene si chiar in Statele Unite, nu sunt de drept mediatori si de ce medierea este o profesiune distincta in nomenclatorul de meserii? Raspunsul il gasim repede, daca ne gandim la interesul lor partile sa ii angajeze sa-i reprezinte in justitie, in procese interminabile. Procese interminabile nu inseamna nimic altceva decat cheltuieli mari de timp si bani din partea clientilor. In aceste tari, revin cu ideea, institutia medierii a fost introdusa in scopul degrevarii instantelor de judecata, fapt ce are ca finalitate calitatea actului in justitie.
In concluzie, avocatii si mediatorii au interese divergente, respectiv, avocatii sa mearga in justitie ani de zile, iar mediatorul, in maxim cateva sedinte,sa stinga litigiul clientilor, cu o mare economie de timp si de bani.

Mediator,

 CHIRITA CALIN CATALIN